Kurân ve Hayat EN GÜZEL YARATILAN İNSAN NEDEN SÜNNET OLUR ? Kurân ve Hayat
top of page

EN GÜZEL YARATILAN İNSAN NEDEN SÜNNET OLUR ?

Tin suresi 4 :" Biz insanı en güzel biçimde yarattık."

Peki, Allah insanı olabilecek en güzel şekilde yaratmışken Müslümanlar neden sünnet olur ?

Allah erkekleri kusurlumu yaratmıştır da sonradan düzeltme yapılması gerekmiştir ?

Bu durumda sünnet olmak Allah'ın o güzel ve mükemmel yaratışını beğenmemek ve karşı gelmek değil midir?


"And olsun ki Biz, insanı, ahseni takvim içinde yarattık. Sonra onu, esmeli safiline iade ettik." (Tin 4-5)


ayet önce en güzel bir biçimden, sonra en aşağı bir konuma iade edilmesinden bahseder. En aşağı konuma iade, topraktan en güzel şekilde yaratılanın tekrar toprağa iadesidir. Bu kesilen hayat döngüsünün amacı bir sonraki ayettedir.


" İnanan ve salih amel işleyenler (inanarak, bilinçli ıslah edici yararlı işler yapanlar) hariç. İyi kişilerin ölümü nimetlerin kesilmesine sebep olmayacak. İşte onlar için kesintisiz ecir (mükafat) vardır." (Tin 6) Buradan insanın potansiyel güzelliğine bir atıf olduğu anlaşılıyor. Bu potansiyel iyiye, güzel (ahsen) olana kullanılmalıdır.


Sünnet denen cinsel organdaki deriyi kesme işlemi Allah'ın Kur'an'da yazılı bir emri değildir. Kur'an inmeden önce Arapların uyguladığı kadim bir gelenektir.


Araplarda erkek çocuklar 7 yaşına kadar sünnet edilirdi. Zira Arap kültüründe doğan erkek çocuklara ayrı bir önem ve ehemmiyet verilirdi. İlgili ayet : " Onlardan birisi, bir kız çocuk ile müjdelendiği zaman öfkeli olarak, yüzü simsiyah keserdi ." (Nahl 58)


Kadim inançlarda doğan ilk erkek çocuğu keserek ilahlara kurban edenler bile vardı. Bu inanç Hz. İbrahim'le kaldırılmıştır. Belki de bu ilkel inanç sünnet derisine indirgenerek bir şekilde yaşatılmış da olabilir.


Kur'an'ın hiçbir ayetinde erkek çocuklarınızı sünnet ettirin diye bir emir hatta bir ima bile yer almaz.


Allah Resulü'nden gelen sözlerde koltuk altı altı kıllarının kesilmesi, tırnakların uzatılmaması, dişlerin temiz tutulup misvaklanması ve diğer kişisel temizlik kalemleri içinde sünnet derisinin küçükken kesilmesine temizlik açısından müdahale etmeyerek tavsiye ettiğini görmekteyiz. Suyun ve kişisel temizliğin çok az olduğu bu toplumda bu tavsiyelerin çok mantıklı olduğunu görüyoruz.


" Allah eksik mi yarattı?" sorusunu basit bir şekilde cevaplayalım. Siz çok güzel tasarlanmış teknoloji harikası bir araç aldınız. Fakat aracınızı hiç yıkamadan yıllarca biniyor, bakımlarını yapmıyorsunuz, Belirli bir süre sonra araç ilk aldığınızdan çok daha eski ve kirli duracaktır. Bu halde kalkıp aracın fabrikasını suçlar mısınız?


Beden bize emanet olarak verilmiş bir binektir. Onu dengeli beslemeli, düzenli sporla düzeltmeli ve kişisel temizliğe dikkat edip ona güzel bakmalıyız. Aslında bunları yapmamız bedeni bize emanet edene gösterdiğimiz saygının ve sevginin gereğidir.


Hüseyin Kemal GÜRGER

İddialar ve İzahlar

54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

BİZE KURÂN YETER.

İnsanların yaratılışında DNA’mıza kodlanmış olan beş temel özellikler vardır. 1-      Beslenme içgüdüsü 2-      Çanını koruma içgüdüsü 3-      Cinsellik içgüdüsü 4-      Merak içgüdüsü 5-      Tapınma

bottom of page
Kurân ve Hayat