Kurân ve Hayat Kurân ve Hayat
top of page

Şer Allah'tan mı?

Yazarın fotoğrafı: ibrahim celikibrahim celik

Amentü duasını biliyorsunuz. Bu bir dua. Bir ayet değil. Bu dua da camilerde cumalardan önce perşembe akşamı tecdidi iman adı altında okunuyor. 

 

Tecdid: Kitapları ciltlemek te aynı köktendir. Yenilemek manasına gelmektedir. Osmanlıcadaki ismi cedid dir. 


Tecdidi iman, imanı yenilemek, imanı tazelemek manasına gelmektedir. İmanı tazelemek adı altında yapılan bir duadır. Bu duayı Allah Resulü söylememiştir. Kur’an’ı Kerim’de ayet de yoktur.

 

Zamanın birinde bir hoca veya bir alimin yaptığı bir dua. Hani biz namazlardan sonra dua yapıyoruz ya, bu dua gibi düşünün. O duada diyor ki “Hayrihi ve Şerrihi minallahi teala” “Hayırda şerde Allah’tandır.” 

 

Bahçe sahipleri ne dedi?  “Bahçemizin simsiyah olmasının sebebi, kendi elimizle yaptıklarımız yüzündendir. Biz zalim mişiz, Allah’ı tenzih ederiz dediler. Allah süphandır. Allah şer üretmez. Allah kullarına zulmetmez dediler.”

 

Burada cemaatte desek ki, şer sizin yüzünüzden, kimin hoşuna gider? Hiç birimizin hoşuna gitmeyen bir şeyi Allah’a isnatla kullanıyoruz.

 

Şer Allah’tandır diyoruz. Haşa. Allah, el-Hayır olandır. Allah’ın yarattığı her şey hayırlıdır. Bu bela bile bahçe sahipleri için hayırlıdır. 

 

Şimdi düşünün Allah tütünü yaratmış, hayırlı bir bitki. Topraktaki zehiri emiyor, toprağı temizliyor, dezenfeksiyonda kullanılıyor. Biz onu aldık sigara yaptık ve şerre dönüştürdük. Allah sigarayı yaratmadı. Şerri biz yaptık. 

 

Allah alkol diye bir madde yaratmış. Her insanın vücudunda alkol vardır. Patlıcanda da nikotin vardır. Bunlar hayırlı şeylerdir. Ama sen alkolü alıp damıtma yoluyla veya fermantasyonla içki haline getirip içtiğin zaman , sen Allah’ın yarattığı, senin hayır için kullanman gerekeni, farkl şekilde kullanarak şer haline getirmiş oluyorsun. 

 

Bir bıçak ustasını düşünün. Bıçağı yapıyor, siz yemek yapasınız diye. Siz alıyorsunuz, bıçakla adam öldürüyorsunuz. Şimdi gidip bıçak ustasına diyorsun ki, Şer sendendir.  Neden böyle keskin bir bıçak yaptın?

 

Şer, kullara verdiği iradenin sonucu oluşmuş bir şeydir. Şer Allah’tan olmaz. Bu Allah’a iftira olur. Hayır Allah’tandır. Başımıza gelen bütün iyilikler Allah’tandır. 

 

Malesef Amentü duasının içinde böyle bir ekleme var. Diğer kısımları Kur’an’ı Kerim’e uygun. Şimdi duayı inceleyelim: 


Amentü billahi (Ben Allah’a iman ettim. Şimdi bu önemli.)


(Bu duanın içerisini, siz imanın amentüsü olarak belirlediğiniz zaman, bu duaya karşı çıkanlar iman dışı olmuş oluyor. Bundan 1200-1300 yıl önce bir alimin bulduğu duanın bazı maddelerini siz kabul etmediğiniz zaman, siz İslam dininin amentüsünün dışına çıkmış ve dinden çıkmış oluyorsunuz. Ötekileştirme ve tekfir oluşuyor. Belki o dönemde işe yaradı.


ve Melaiketihi (ve meleklerine. Meleklerine iman ediyoruz, Kur’an’ı Kerim’de var zaten) ve Kütübihi (ve kitaplarına- Biz kitapların hepsine iman ediyoruz) ve Rüsulihi (ve Resullerine. Biz Resullerin hepsine iman ediyoruz) vel Yevmilahiri (ve ahiret gününe emin ediyoruz. Hiçbir sıkıntı yok buradaya kadar. Zaten Nisa suresi 136 da bu maddeler sayılmış) ve bil Kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teala (ve ben Allah’tan şer sadr olmaz, Allah’ın eş-şer diye bir esması yoktur dediğim zaman  İslam amentüsünün dışına çıkmış oluyorum. İman dairesini Allah belirler. Kişilerin yorumları, tefsirleri belirlemez. Allah’ın mümin dediğine kim kalkıp sen amentüyü inkar ettin, dinden çıktın deme cüretinde olabilir) vel ba’sü ba’delmevti hakkun eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü.

 

Kur’an’da, hiçbir ayette “şer, eş-şer” diye bir esması olmadığı gibi, hatta şer ve kötülüğün öznesi Allah’a ne bir atıfla ne isnatla hiçbir şekilde kullanılmaz. Yani Kurân’ı Kerim’i okuyup ta şerri Allah’a izafe edildiğine, o şerrin öznesinin Allah olduğuna dair herhangi bir ayet yoktur. Bu manada Allah, kötülüğü yaratmamış, kötülük iradenin yan tesiridir.

 

Şimdi ilaçlar bizim için hayırlı değil mi? Fakat ilacın doz aşımı yan tesir yapar. İrade bizim için hayırlı. İstediğimiz her şeyi yapıyoruz. Fakat iradenin yan tesiri kötülüğü oluşturuyor.


Allah kullarına hür irade vermiş, kişinin bu iradeyi yanlış kullanımından şer ortaya çıkmıştır. Allah iblisin şeytan olması için yaratmadı. İblis kendi tercihi ile şerri tercih etti. Bu şerri kötülükleri de kullar eliyle ortadan kaldırmayı da Rabbimiz murad etmiştir 


Bu bağlamda kötülükler ile mücadele etmek farzdır. Şerrin ortadan kalkması için gayret etmek farzdır. Eğer siz şerri Allah’a isnat ederseniz, onunla savaşmış olursunuz. Bu manada kötülük ve şerre mani olduğumuz oranda daha adil daha hayırlı daha güçlü ve daha iyi insanlar oluruz. Allah’ın istediği de budur zaten.


İbrahim Çelik

 

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kur'an ilk emri

Kur'an'ın ilk emrini yerine getirmeyenler onun sonraki emirlerini icra ederek bir yere varamazlar. İslam dünyası bugün Kur'an'ı...

Onlar ki namazlarında habersizdirler

(Maun 17-5) الَّذِينَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ Elleżîne hum ‘an  s alâtihim sâhûn (e)   Onlar ki, namazlarından tümüyle...

Hamd ve Şükür

Biz hamd ve şükrü yanlış anlıyoruz. Mekkeli müşriklerin şükrünü yapıyoruz.   Rabbimiz diyor ki:   Ben size nimet verdiysem, bu nimeti...

Comentarios


bottom of page
Kurân ve Hayat